Trio Martinić

Trio Martinić (Romana, Vjekoslav i Filip) je obiteljski sastav koji vlada znanjem, iskustvom, prenošenjem i  izvođenjem bogatog tradicijskog naslijeđa narodne kulturne baštine u Hrvata pojavljuje se na  mnogim festivalima tradicijskih svirača kako u Hrvatskoj, tako i u inozemstvu; u Italiji,  Austriji, Češkoj, Slovačkoj, Sloveniji, Poljskoj, Mađarskoj, Bjelorusiji, Njemačkoj, Srbiji,  Rumunjskoj, Bugarskoj, BiH i Makedoniji. Uz svestrane obveze, Vjekoslav Martinić je predsjednik i  voditelj Gareš’kog kulturnog centra.
Slobodno se može reći da nije bilo obitelji Martinić, grad Garešnica ne bi imao Gareš’ki kulturni centar, stoga valja u najkraćim crtama predstaviti obiteljski mali sastav Trio Martinić koji je pokretačka snaga GKC-a od osnivanja, istraživanja, obrađivanja glazbene građe, uvježbavanja i postavljanja na scenu zamišljenih njihovih koreografija, solističkog izvođenja i prezentiranja koje može poslužiti kao primjer mnogima koji se bave follornom i glazbenom umjetnošću.

Romana Fezi Martinić


Od svoje treće godine počela se baviti folklorom. Bila je jedna od najmlađih članica KUD-a „Zeleni Gaj“ iz Gaja gdje je njen otac bio jedan je od osnivača, a ujedno i 20 godina voditelj toga KUD-a. Već kao mala putovala je, plesala i svirala i sdujelovala na velikim folklornim manifestacijama; Međunarodnoj smotri folklora, Vinkovačkim jesenima, Đakovačkim vezovima…Dolaskom u Garešnicu 1998. kratko pjeva u zboru KUD-a“Graničar“ iz Garešnice, a onda počinje voditi Folklornu sekciju Srednje škole August Šenoa i postaje voditeljica KUD-a „Trnovitica“ iz Velike Trnovitice. Sa supriguom Vjekoslavom 2001. osniva o KUD „Garešnički zdenac“ koji od 2003. prerasta u sadašnji FA „Zdenac“-Garešnica, te mu je do danas voditeljica i predsjednca. Godinu dana kasnije sa suprugom Vjekoslavom pokreće udrugu pod nazivom „Gareš’ki kulturni centar“ koji se bavi istraživačkim radom, te sudjeluje kao solista i voditelj vokalne skupine „MedjuWodje. U Etno sastavu „Trio Martinić“ uz tambure svira na tradicijskim glazbalima, te uz sina Filipa i supruga Vjekoslava odlazi na svjetske festivale uličnih svirača, sudjeluje u brojnim TV i radijskim emisijama, a tijekom ljeta kako bi prezentirali Hrvatsku, a po ljeti su zajedno Trio Martinić su obiteljska turistička atrakcija na Jadranu. Angažirana je na mnogim seminarima folklora u Hrvatskoj prezentirajući plesove, dječje igre s područja Bilogore, Moslavine i Zapadne Slavonije. Grad Garešnica prepoznao je vrijednost i značaj Gareš’kog kulturnog centra, a tako i djelovanje Romane Fezi Martinić što potvrđuje činjenica da je 2015. dobila Povelju Grada Garešnice za doprinos u kulturi, promociji Grada i radu s djecom.
"Ovdje ide nekakav citat ili nekakva izjava koja vas ukratko opisju."

Vjekoslav Martinić

Glazbeno obrazovanje stjecao je školujući se u Garešnici,  Daruvaru i Vinkovcima. Od 2001. posvetio se folkloru i folklornoj glazbi, te naukovanju o  tradicijskim glazbalima, što je rezultiralo osnivanjem FA „Zdenac“ iz Garešnice i osnivanjem  Gareš'kog kulturnog centra u kojem radi kao voditelj kolegija za tambure G,D i A,E kvartnog  sustava. U sklopu kulturnog centra radi i na poslovima naučnog istraživanja tradicijskih  glazbala hrvatske, te kao vrstan predavač i solista na Hrvatskoj školi folklora, Panonske zone  u Vinkovcima u organizaciji KC „ Gatalinka“ iz Vinkovaca. Od 2007-2014 godine radi kao  nastavnik glazbene kulture u školama Đulovac, Bastaji i V.Nazor u Daruvaru, a od 2013.  Stalni je predavač u Hrvatskoj školi folklora u organizaciji Matice iseljenika na odijelu za  tradicijska glazbala, koja zna svirati i proizvoditi. Dugogodišnji je član Hrvatskog društva  skaladatelja i stručni suradnik za tradicijska glazbala eminentnim stručnjacima na području  folklorne glazbe, maestru Siniši Leopoldu, prof. Vidi Baguru i voditelju Škole prof. Andriji  Ivančanu. 2014. i 2015. godinu obilježava radom s tamburaškim orkestrima i tradicijskim  sviračima izvan domovine, u gradovima Hannoveru, Munchenu, Stutgardtu u Njemačkoj i  Baselu u Švicarskoj obučavajući mlade hrvatskoj kulturnoj baštini kroz pjesmu, sviranje i  upoznavanje domovine putem tradicijskih glazbala.  

Kao izvrstan svirač, predavač, bavi se izradom i proizvodnjom gotovo svih tradicijskih  glazbala koja se ponovo sviraju u Hrvatskoj i izvan domovine. Za originalni suvenir Trstenice  ili orgljice stalak za olovke i glazbala, Hrvatska turistička zajednica dodjeljuje mu 2012.  priznanje Zeleni cvijet sa zlatnim znakom, a 2009. dobiva Povelju Grada Garešnice za rad u  kulturi i promicanje tradicijskog naslijeđa

2006. osniva Trio Martinić obiteljski sastav koji vlada znanjem, iskustvom, prenošenjem i  izvođenjem bogatog tradicijskog naslijeđa narodne kulturne baštine u Hrvata pojavljuje se na  mnogim festivalima tradicijskih svirača kako u Hrvatskoj, tako i u inozemstvu; u Italiji,  Austriji, Češkoj, Slovačkoj, Sloveniji, Poljskoj, Mađarskoj, Bjelorusiji, Njemačkoj, Srbiji,  Rumunjskoj, Bugarskoj, BiH i Makedoniji. Uz svestrane obveze, Vjekoslav je predsjednik i  voditelj Gareš'kog kulturnog centra, , te stručni suradnik i zaposlenik MarFil d.o.o –poduzeća  za plesno-glazbenu obuku, trgovinu i usluge.

Filip Martinić


Filipovo odrastanje od najranijeg djetinjstva vezano je uz ples, pjevanje i sviranje, što je uvjetovalo i njegov izraziti interes za glazbenu umjetnost. Već s osam godina roditelji ga upisuju u glazbenu školu za violinu i klavir, ali je već tada u međuvremenu svirao i mala tradicijska glazbala ( jedinku, dvojnice, diplicu, strančicu, okarinu, gajde, tambure). Kada je imao samo deset godina, Hrvatska turistička zajednica ga zajedno s roditeljima šalje na jedan svjetski festival u grad Ferraru u Italiji gdje sviraju kao ulični svirači prezentirajući Hrvatsku. Od te godine do dan danas zajedno s roditeljima čini Trio Martinić. Nakon osnovne glazbene škole upisuje Srednju glazbenu školu “Vatroslav Lisinski” za udaraljke u Zagrebu i Srednju školu za klasični balet – odjel za narodne plesove pri ansamblu Lado, a danas je stalni zaposlenik istog. Već tri godine Filip zajedno s roditeljima povremeno odlazi u gradove Hannover, Munchen, Stuttgart, Basel kao voditelj plesa i pjevanja te kao korepetitor i solista na tradicijskim glazbalima. Isti posao radi i u FA “Zdenac,“ a danas je voditelj KUD-a „Posavka“ iz Oborova.
"Ovdje ide nekakav citat ili nekakva izjava koja vas ukratko opisju."